Vojvođanska kuhinja po meri sladokusaca

  • Home
  • MEDIA
  • Vojvođanska kuhinja po meri sladokusaca

Na festivalu hrane i pića “Vinterfest” na Kopaoniku predstavljeni tradicionalni ravničarski specijaliteti. Na smotri 34 proizvođača zdrave hrane i vina iz Pokrajine.

Manifestacije koje promovišu Vojvodinu kao gastronomsku i vinsku turističku destinaciju imaju podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji, inače, podržava više od 360 priredbi sa sličnom tematikom u Panonskoj niziji. To je na ovogodišnjem, šestom izdanju festivala gastronomije, vina i skijanja “Vinterfest” – koji je, uz učešće 34 vojvođanska proizvođača hrane i pića, održan u hotelu “Grand” na Kopaoniku – potvrdio Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, istakavši značaj predstavljanja gastro-kulture Vojvodine.

Domaće, tradicionalne specijalitete – kulen, slaninu, šunku, kobasice, predstavili su Karol Horvat iz Bačkog Petrovca, Sava Graorac iz Kovilja. Kozji sir je ponudila “Srećna koza” iz Velikog Gaja, sok od paradajza, džemove i ajvare” vrtlari iz Vrbasa, vrhunsko vino i rakiju su točili Benišek i Veselinović iz Sremskih Karlovaca, a predstavilo se i društvo pčelara “Jovan Živanović”, koje broji 400 članova.

– Već šest godina, pored izlagačkog dela, festival odlikuju i stručni skupovi, na kojima se razgovara o temama iz oblasti unapređenja poljoprivredne proizvodnje – kaže Nataša Budisavljević, organizator manifestacije.

Tako je u razgovoru s proizvođačima Milorad Radojević, član gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu, naglasio da su već tri proizvoda dobila epitet proizvoda zaštićenog geografskim poreklom – futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečka šargarepa.

Mirko Veselinović iz Sremskih Karlovaca

– Usredsređeni smo na organsku proizvodnju i geografsko poreklo, što je veoma bitno. Jer u tom slučaju znamo šta nam deca jedu u vrtićima i školama, a proizvođači imaju i siguran plasman – rekao je Vuk Radojević, i pozvao proizvođače da, u međusobnoj saradnji i razmeni ideja, potraže zajednički interes.

Degustacija i radionice

Na festivalu su o značaju ambalaže i plasmanu proizvoda govorili profesorka mr Petra Balaban i Branislav Sekulić. Održana su i predavanja, kao i degustacije i radionice o vinskom putu Fruške gore, uparivanju sireva i vina…

Degustacije i razmena ideja

– Meni kao proizvođaču mnogo znače nastupi na manifestacijama na kojima mogu da se predstavim posetiocima, ali i da steknem i razmenim nova iskustva – kaže Karol Horvat, iz Bačkog Petrovca, poznat po proizvodnji čuvenog petrovačkog ljutog kulena.

Autor, foto: S. Bajić, Izvor: Novosti
Tags: