Tradicionalni vojvođanski proizvodi na šestom “Winter festu”

  • Home
  • MEDIA
  • Tradicionalni vojvođanski proizvodi na šestom “Winter festu”
KOPAONIK, NOVI SAD – Ovih dana se na Kopaoniku spajaju brdski i ravničarski duh jer je “Winter fest”, koji traje do sutra, okupio proizvođače vina i hrane. I ove godine posebnu pažnju privlače mali proizvođači hrane iz Vojvodine. Tu manifestaciju podržao je i Pokrajisnki sekretarijat za poljoprivredu, jer je to jedan od načina da mali proizvođači budu vidljiviji na tržištu.

Uprkos tome što ima bogatu i raznovrsnu kuhinju Vojvodina još ne zauzima zasluženo mesto na gastronomskoj mapi Evrope. Zato je promocija i brendiranje proizvoda velika šansa koja bi na prvom mestu proizvođačima omogućila da povećaju tržišnu vrednost svojih proizvoda.

“Mi to radimo tradicionalno. Imamo kuglofe sa čokoladom, bermetom. Tako smo dva brenda povezali”, kaže Katica Biber Šnur, proizvođačica kuglofa iz Sremskih Karlovaca.

Da je ovo dobra prilika da se svi posetioci iz zemlje i inostranstva upoznaju sa tradicionalnim vojvođanskim proizvodima, potvrđuju i organizatori.

“Drago mi je što smo šestu godinu za redom na Kopaoniku. Prisutnim turistima pokazujemo proizovde a sa proizvođačima tražimo način kako što bolje da pozicioniramo domaće proizvode”, kaže Nataša Budisavljević Radišić iz “Interfesta”.

Osim što će sve mere i dalje biti usmerene ka intenzivnoj proizvodnji i mini prerađivačkim kapacitetima, iz pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu poručuju da će i dalje pomagati male proizvođače.

“Tako što im pomažemo da sertifikuju svoje proizovde, da dobiju oznake geografskog porekla. Mi ćemo i u 2018. nastaviti da podržavamo intenzivnu proizvodnju. Jer ako želite da upoznate narod jedite njihovu hranu”, kaže Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo .

Malim proizvođačima će plasman umnogome olakšati i pravilnik po kom će od ove godine prvi put moći legalno da prodaju svoje proizvode na kućnom pragu. Sudeći po reakcijama onih koji su probali vojvođanske specijalitete, na pragovima proizvođača, biće ih mnogo.

Foto: Grad Novi Sad, Izvor: RTV
Tags: