Vuk Radojević obratio se učesnicima ovogodišnjeg salona vina i gastronomije na Kopaoniku

  • Home
  • MEDIA
  • Vuk Radojević obratio se učesnicima ovogodišnjeg salona vina i gastronomije na Kopaoniku

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević obratio se danas učesnicima Winterfest SKY & Wine (Salon vina i gastronomije) na Kopaoniku, ističući da ovakvi skupovi daju značajan doprinos promovisanju i daljem razvoju proizvodnje vina i hrane, a time i turističkih potencijala u AP Vojvodini i Republici Srbiji.

Radojević je istakao i značajnu činjenicu da festival Winterfest ima preko 1000 posetilaca, te da iz godine u godinu, na jednom mestu, uspe da okupi domaće proizvođače vina i hrane, kao i izlagače, ali istručnjake iz oblasti gastronomije, enologije , somelijerstva..

On je rekao da se radi o sadržajanoj priredbi, jer su programom festivala osim stručnih panela, predviđene i edukativne radionice o domaćim proizvodima, hrani i piću.

„Promocija domaće proizvodnje, HRANE I VINA SA OZNAKOM GEOGRAFSKOG POREKLA je nešto čemu teži svaka država jer doprinosi njihovoj većoj prepoznatljivosti i brendiranju na tržištu “, istakao je resorni sekretar..

Kada je reč o podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo , resorni sekretar je naveo da postoje konkursne linije koje između ostalog imaju za cilj unapređenje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda , sertifikovanje i dobijanje oznake geografskog porekla. Napomenuo je i da Sekretarijat dodeljuje i finansijska sredstva za održavanje tradicionalnih manifestacija čime konkretno učestvuje u promociji AP Vojvodine, kao gastronomske i vinske regije i na taj način doprinosi njenoj prepoznatljivosti na evropskoj i svetskoj mapi.

“Zadovoljstvo je videti na ovakvim manifestacijama proizvodjače-izlagače koji su koristili bespovratnu finansijsku podršku od strane Sekretarijata i za svoje proizvode našli put do krajnjih potrošača”, rekao je Radojević.

Resorni sekretar je podsetio prisutne i da je po prvi put u 2017.godini prepoznata i finansirana prerada grožđa u vino i voća u rakiju, te da su za unapređenje razvoja vinogradarstva i vinarstva na teritoriji AP Vojvodine izdvojena značajna sredstva za 2018 godinu . Dodao je da je za opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta vina u okviru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu iz budzetskih rezervi AP Vojvodine izdvojeno oko 17 miliona dinara, te da će na osnovu rezultata analize , vinari sada da bolje kontrolišu i upravljaju procesom proizvodnje vina i poboljšaju njegov kvalitet.

Radojević je na kraju ukazao da sve države rade na podizanju svesti svojih potrošača da se kupuju domaći proizvodi i da se tim povodim održavaju skupovi ulokalnim sredinama, te podvukao da u tom smislu moramo biti još angažovaniji.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs
Tags: