Vinski put Fruške gore predstavljen na Kopaoniku

  • Home
  • MEDIA
  • Vinski put Fruške gore predstavljen na Kopaoniku

U okviru manifestacije „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, koje Udruženje „Interfest“ organizuje već šestu godinu zaredom, u petak, 2. marta 2018. godine u hotelu „Grand“ na Kopaoniku održana je radionica pod nazivom „Vinski put Fruške gore“ koju je vodila članica Udruženja „Interfest“ Jasmina Beljan Iskrin, zajedno sa vinarima, učesnicima manifestacije.

Doživljaji iz vinskih podruma sa Fruške gore preneti su kroz prezentaciju i degustaciju – „Eno & Gastro Show“, u okviru koje su se predstavili podrum „Petrović“, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hort. i pejz. arhitekturu sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, vinarija „Vinum“, vinarija „Paralela“, vinarija „Benišek-Veselinović“, slatka radionica „Gea kuglofi“.

Ispred Privredne komore Vojvodine, na radionici je učestvovala Dragica Samardžić, viši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga. Radionicu su ispratili i pomoćnik ministra za ruralni razvoj Zoran Janjatović, delegacija Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predvođena resornim sektretarom Vukom Radojevićem, kao i Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije.

Nakon radionice, učesnici su se preselili u Salon vina i gastronomije u okviru „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“, gde su mogli da degustiraju vina sa Kosova i Metohije, Fruške gore, ali i crnogorska i makedonska vina, zatim sireve i slatke proizvode iz Čuruga, Srema, Pirota, med sa Fruške gore, suhomesnate proizvode iz Srema, Pirota, Bačkog Petrovca, Kovilja, kao i ajvar i džemove iz Malog Iđoša.

Trećeg dana manifestacije, u subotu 3. marta 2018. godine održana je panel diskusija „Spakovati lako, da li znaš kako?“, koja je imala za cilj da se ukaže na ulogu i značaj ambalaže u razvoju i prodaji domaćih proizvoda, mere kojima gradovi i opštine utiču na promociju domaćih proizvoda. O tome su govorili mr Petra Balaban i član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada Milorad Radojević. Kao primer dobre prakse kod nas, Branislav Sekulić predstavio je svoju porodičnu firma „Vrtlari“ iz Malog Iđoša. Sa dugogodišnjim iskustvom u tradicionalnoj proizvodnji voća i povrća, proširili su svoju proizvodnju i preradu proizvoda. Unajmili su najbolje tehnologe, dizajnere, i za samo dve godine postigli mnogo i dosegnuli nivo savremenog pogona velikih kapaciteta i odličnih receptura, a takođe, razvili su mrežu kooperanata koji proizvode sirovine po visokim standardima.

Proizvođači, učesnici radionice i salona vina i hrane, istakli su da im je predstavljanje proizvoda u okviru „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“ od izrazitog značaja, jer imaju priliku, da zajedno, na ovoj popularnoj turističkoj destinaciji, predstave vinsku i gastronomsku ponudu Vojvodine. Isto tako, kako kažu, imaju priliku da na jednom mestu razgovaraju sa predstavnicima državnih institucija, u prijatnoj atmosferi „Winterfest Ski&Wine Kopaonik 2018“.

Izvor: Privredna komora Vojvodine
Tags: