Upoznajte učesnike Winterfesta 2018: Pčelarstvo Čupić i Pčelarstvo Mrkić

  • Home
  • blog
  • Upoznajte učesnike Winterfesta 2018: Pčelarstvo Čupić i Pčelarstvo Mrkić

Društvo pčelara „Jovan Živanović” Novi Sad (kom pripadaju Pčelarstvo Čupić i Pčelarstvo Mrkić) već 45 godina okuplja pčelare kako Novog Sada, tako i širom Vojvodine. Sa oko 400 članova, ovo Društvo predstavlja drugo po veličini udruženje pčelara u Srbiji i daleko najveće udruženje pčelara u Vojvodini.

Misija Društva je da edukacijom pčelara podigne kvalitet pčelinjih proizvoda, pomogne da se pređe sa ekstezivnog na intenzivni način pčelarenja i na taj način očuva biodiverzitet i podrži ruralni razvoj sredina u kojima pčelari žive.

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada shvatajući veoma visoke vrednosti lipovog meda skupljenog sa Fruške gore je još 2011. godine propisujući elaboratom visoke standarde, registrovalo oznaku geografskog porekla za „Fruškogorski lipov med“.

I tokom 2017. godine su članovi Društva poštujući zahtevan proces za proizvođače, dobili sertifikate i stekli pravo da svoj proizvod obeleže markicom geografskog porekla i na taj način daju garanciju potrošaču da je u pitanju proizvod izuzetnog i kontrolisanog porekla.

          

Tags: