Da Ii ste znali?

Najskuplje prodato vino u istoriji je 200 godina star Chateau d’Yquem.
I poznati imaju svoje vino!
Prvi šampanjac je napravio francuski monah Dom Perinjon.
Neko je rekao :”U vinu je mudrost…!”
Najskuplje prodato vino u istoriji 200 godina star Chateau d’Yquem nedavno dostigao cenu od 90,000 $! Kupac je privatni američki kolekcionar kome je ovo neverovatno vino iz 1787. dopremljeno, ni manje ni vise, nego privatnim avionom.Pravdajući neverovatno visoku cenu, direktor firme Stephen Williams koja je bila vlasnik ovog vina, objasnio je da je grožđe tog Yquema brano dok je Džordž Vašington bio predsednik SAD-a, Džejms Vat usavršavao parnu mašinu, a glava Marie Antoanete je još uvek čvrsto stajala na ramenima. ‘Morate imati na umu da je uz takvu bocu vezana poprilična nostalgija’, komentarisao je Williams.
Da, i poznati imaju svoje vino! Madona je lansirala je dve sopstvene marke vina, na je čijim etiketama, predpostavljate, njen lik.Među poznatim proizvođačima, ne toliko popularnih vina su i Alen Delon, Žerar Depardje, Frensis Ford Kopola i najnoviji među vinarima- Bred Pit.
Da, prvi šampanjac je napravio francuski monah Dom Perinjon u 17.veku u francuskoj oblasti Šampanja,po kome je ovo fantastično piće i dobilo ime. Ostaće upamćena i prva rečenica Dom Perinjona kada je probao svoj izum:”Ljudi, pijem zvezde!”
Neko je rekao :”U vinu je mudrost, u pivu snaga, a u vodi bakterije”. Ako ovome dodamo i staru poslovicu:”Um caruje, snaga klade valja”, više nema dilema oko izbora.

Leave a Comment